Goedkope Printercartridges & Toner

Wij bieden originele cartridges voor alle printerfabrikanten (HP, Canon, Brother, Epson, Kyocera enz.) en hoogwaardige en zeer goedkope alternatieven met een garantie van 5 jaar. De levering van uw nieuwe cartridges gaat razendsnel via onze gratis 24-uurs expresdienst. Selecteer gewoon het model van uw printer en wij tonen u de bijpassende inktcartridges en toners.

Selecteer het model van uw printer:

Selecteer uw apparaat aub
merken
Serie
Printer

Inktpatronen & toner voor populaire printerfabrikanten

Hoe herken ik originele inktpatronen en toner?

Valse inktcartridges imiteren het uiterlijk van de originele verpakking, maar bevatten slechts goederen van lage kwaliteit. Om u te helpen onderscheid te maken tussen originele en vervalste cartridges hebben de fabrikanten (bijv. Brother, Epson, Kyocera) verschillende maatregelen genomen:

 1. Ze gebruiken meestal kartonnen of plastic verpakkingen, waarvan de productie zo duur is dat het voor de vervalsers niet de moeite waard is. Zorg er echter voor dat de verpakking altijd gesloten bij u aankomt. Als de verpakking eruit ziet alsof deze is hergebruikt of opnieuw is gesloten, is het meestal een vervalsing.
 2. De printerfabrikanten ontwerpen de verpakking met een uitgebreide look.
 3. Vaak gebruiken ze ook hologrammen. Afhankelijk van de kijkhoek verschijnt dan een ander woord op dezelfde plaats (bijv. de termen "Canon" of "Echt" op de Canon-verpakking). Bovendien heeft het hologram vaak een andere kleur als het van bovenaf of van opzij wordt bekeken.

Door de veelheid aan printerfabrikanten is het niet mogelijk om meer concrete informatie te geven over het uiterlijk van de originele verpakking. Voor Canon vindt u duidelijke grafische instructies op onze pagina voor Canon printercartridges om u te helpen de originelen te herkennen. Voor andere fabrikanten kunt u direct op de website van de fabrikant kijken om te zien welke functies u kunt gebruiken om de originele verpakking te identificeren.

Originele vs. compatibele cartridges: Wat zijn de verschillen?

Originele cartridges worden rechtstreeks geproduceerd door de fabrikant van uw printer (bijv. HP, Canon, Brother). Ze zijn van hoge kwaliteit en zijn bij uitstek geschikt voor uw toestel. Maar je moet ook aanzienlijk meer geld betalen voor de originelen. Daarom zijn er drie varianten:

 1. Navulling: Hier wordt een alternatieve inkt in de originele cartridgehouder gevuld.
 2. Rebuilt: De lege originele cartridges worden gedemonteerd en gereinigd, defecte slijtdelen worden vervangen. Vervolgens wordt de cartridge gevuld met een hoogwaardige nieuwe inkt. Dezelfde procedure wordt gebruikt voor lege originele tonercartridges.
 3. Compatibel: Hier worden door externe leveranciers volledig nieuwe inktcartridges vervaardigd: de cartridgebehuizing wordt opnieuw opgebouwd en de inkt wordt ook door de klant geassembleerd en gevuld.

Zijn compatibele cartridges net zo goed als het origineel, ondanks de grote prijsbesparing? Het antwoord is duidelijk ja. De Europese kwaliteitsnormen en de Europese wetgeving zijn ook van toepassing op de productie van hervulbare, herbouwde en compatibele cartridges. Alternatieve cartridges zorgen ook voor een hoogwaardig printresultaat met schitterende kleuren. De volgende prijsvergelijking laat op indrukwekkende wijze zien dat ze ook tot 44% goedkoper zijn:

Bij de aankoop van compatibele Prindo-cartridges is er geen risico: u krijgt 60 dagen retourrecht en 5 jaar garantie. De fabrieksgarantie voor uw printer blijft volledig intact.

Reeds bij één aankoop bedraagt de besparing voor bijvoorbeeld het Prindo-alternatief voor HP 953 XL 57,26 €. U kunt dus op de lange termijn veel geld besparen bij het vervangen van uw printeraccessoires.

Waarom zien compatibele printercartridges er anders uit dan originele cartridges?

Zowel de verpakking als de eigenlijke compatibele inktpatronen en toner (bv. van Prindo) zien er anders uit dan de originele fabrikanten (bv. HP, Epson, Brother). Daar is een eenvoudige reden voor: de originelen (ook wel OEM-cartridges genoemd) zijn beschermd door octrooien en merkrechten. Derde partijen (zoals wij bij Prindo) onderwerpen de compatibele inkt & toner echter aan strenge kwaliteitstesten.

U kunt er dus zeker van zijn dat u geld bespaart: De compatibele printercartridges kunnen eenvoudig in het apparaat worden geplaatst. De printkwaliteit blijft even hoog als voorheen.

Zorg ervoor dat het partnernummer van de compatibele cartridges overeenkomt met het nummer van het origineel op het moment dat u ze koopt. Dan past het alternatief zeker:

Kan ik zelf inktpatronen bijvullen?

In theorie kunt u uw inktcartridges zelf bijvullen. Navulinkt kan afzonderlijk worden gekocht voor alle belangrijke printertypes (inkjet-, multifunctionele of fotoprinters). Het zelf bijvullen van inktcartridges is vrij foutgevoelig. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de printerinkt niet goed wordt gevuld of dat deze gaat lekken. Het resultaat kan een defect in uw toestel zijn en het verlies van de fabrieksgarantie. Een ander risico: Als uw zelf navulbare inktpatroon een chip heeft, kan de chip vaak niet het exacte vulniveau correct bepalen.

Vul daarom niet zelf uw cartridges. Er is nog een andere manier om geld te besparen: compatibele printercartridges zijn beschikbaar voor alle merkfabrikanten (HP, Canon, Brother, Epson, Kyocera enz.). Net als de originelen zijn er compatibele cartridges beschikbaar in alle kleuren (Cyaan, Magenta, Geel/Geel, Sleutel/Zwart). Speciale economy packs zoals XXL-cartridges, multipacks, twinpacks en fotopacks zijn ook verkrijgbaar. Ons eigen merk Prindo biedt eersteklas drukprestaties en is tot 44% goedkoper dan het origineel. U krijgt 60 dagen retourrecht en 5 jaar garantie. En nog belangrijker: ondanks de prijsbesparing blijft de garantie van de fabrikant intact.

Wat is het verschil tussen inktpatronen en toner?

Inktpatronen worden gevuld met de vloeibare inkt. De inktcartridges worden in de printkop geïnstalleerd. Wanneer u een pagina afdrukt, beweegt de printkop heen en weer. Terwijl u dat doet, wordt de inkt op het papier overgebracht. De tonercartridges zijn gevuld met poeder. Een roller brengt vervolgens het verwarmde (en dus stevig hechtende) tonerpoeder over op het papier.

Als u een inkjetprinter gebruikt (bijv. HP Officejet Pro 8210, Brother MFC-J497DW), hebt u inktcartridges nodig. Als u een zwart-wit laserprinter gebruikt (bijv. Brother HL-L5100DN, Lexmark B2236dw), hebt u toner nodig. Toner wordt ook gebruikt in een kleurenlaserprinter (bijv. HP Color Laser 150a, Kyocera ECOSYS M5521cdn).

Weet u niet zeker of u een inkjet- of laserprinter hebt en inkt of toner nodig hebt? Selecteer hier gewoon het model van uw printer. Wij laten u dan de printeraccessoires zien die precies in uw apparaat passen:

Selecteer uw apparaat aub
merken
Serie
Printer

Wat zijn setup-cartridges?

Wanneer u een nieuwe printer koopt, bevat deze meestal geen standaardcartridges, maar installatiecartridges. Deze worden gebruikt om de printer voor het eerst in te stellen. Voor dit doel bevat de chip van de installatiecartridges specifieke informatie voor de eerste installatie, die de chip van gewone printercartridges niet bevat.

 1. Echter, setup-cartridges zijn om twee redenen problematischLage capaciteit: setup-cartridges bevatten vaak slechts 10-30% van de capaciteit van normale inktcartridges. Om deze reden moet u vaak de printercartridges kort na de aankoop van een nieuwe printer vervangen. Het effect wordt versterkt door het feit dat veel fabrikanten een bescherming hebben ingebouwd die voorkomt dat de patronen volledig worden geleegd. Afhankelijk van het model kan de printer de inktpatronen beschrijven als opgebruikt, ook al zit er nog 8-40% in de inkttank. Aangezien de setup-cartridges slechts tot 10-30% gevuld zijn vanaf het begin, zult u na een klein aantal pagina's niet meer kunnen afdrukken.
 2. Slechtere printkwaliteit: Setup-cartridges hebben meestal een slechtere kwaliteit dan normale cartridges. Voordat een hoogwaardig printresultaat mogelijk is, moet u de cartridges sowieso vervangen.

De reden voor deze besparing is de prijzenslag op de printermarkt. Als een printerfabrikant gebruik maakt van setup-cartridges in plaats van normale cartridges, bespaart hij geld en kan hij zijn apparaat tegen een lagere prijs aanbieden. Controleer daarom bij aankoop van een printer in de productbeschrijving of op de datasheets of er gebruik wordt gemaakt van setup-cartridges of normale cartridges.

Als u schommelt tussen twee printermodellen met vergelijkbare prestaties en een vergelijkbare prijs, is een model met normale cartridges voor u goedkoper. Als u toch besluit om een model met setup-cartridges te kopen, moet u bij aankoop van de printer direct vervangende cartridges bestellen, omdat de setup-cartridges niet lang meegaan zoals hierboven beschreven.

Wat betekent CMYK en welke kleuren zijn beschikbaar voor printers?

De vier letters CMYK hebben de volgende betekenis:

 • C: Cyaan
 • M: Magenta
 • Y: Geel (Geel)
 • K: Sleutel (zwart)

Naast CMYK is er RGB (R voor "Rood", G voor "Groen" en B voor "Blauw"). Beide zijn kleurruimtes. RGB wordt gebruikt voor digitale beelden op het scherm. CMYK wordt gebruikt vanwege zijn sterke punten bij het afdrukken van foto's en documenten.

Waarom hebben printercartridges een chip?

Chips op inktcartridges maken nuttige functies mogelijk:

 • Herken de juiste cartridge: Als u de verkeerde inktcartridge heeft geplaatst (bijv. "Cyaan" in de plaats van "Geel/Geel"), zal uw apparaat dit vaak direct laten zien.
 • Weergave van het vulniveau: Het display van de printer vertelt u welke printercartridges op het punt staan op te raken. Het apparaat meldt ook het vulniveau aan uw PC: zo wordt u op tijd geïnformeerd wanneer een inktcartridge bijna leeg is, zelfs zonder naar het display te kijken.
 • Het tellen van de gedrukte pagina's: De chip kan het aantal gedrukte pagina's en de gebruikte kleuren detecteren. Zo kunt u statistieken maken over hoeveel u per periode afdrukt of welke kleuren beduidend vaker worden gebruikt. Dit helpt u te beoordelen of u liever XXL-packs of twinpacks met dezelfde kleuren koopt in plaats van multipacks met alle kleuren. Als u bijvoorbeeld aanzienlijk vaker "Key/Black" gebruikt dan "Cyan", "Magenta" en "Yellow/Yellow", kunt u geld besparen door "Key/Black"-pakketten aan te schaffen.

Maar ook printercartridges met chips hebben nadelen: Het inktniveau kon voorheen zelfs zonder chip worden gemeten. De chip voorkomt dat sommige apparaten compatibele inktpatronen detecteren. Compatibele printercartridges (zoals onze goedkope Prindo-cartridges) hebben echter ook een chip: u kunt dus profiteren van alle voordelen van chips en toch veel geld besparen door compatibele printercartridges te kopen.

Welk papier hoort bij welke inkt?

Eenvoudig gezegd passen de volgende papiersoorten inkjet- en laserprinters:

 • Alle apparaten: Normaal papier, kopieerpapier, milieuvriendelijk of gerecycled papier en multifunctioneel papier kunnen in alle inkjet- en laserprinters worden gebruikt. Voor fotopapier dient u goed te letten op de productbeschrijving om te bepalen voor welk type printer het geschikt is. Het merendeel van het aangeboden fotopapier is alleen ontworpen voor gebruik in inkjetprinters, maar sommige kunnen ook worden gebruikt in laserprinters.
 • Alleen inkjetprinters: U kunt alleen inkjetpapier inkjetprinters gebruiken.
 • Alleen laserprinter: Omgekeerd is gecoat laserprinterpapier alleen geschikt voor laserprinters. Het heeft een hoge kwaliteit en is daarom zeer geschikt voor zakelijke brieven. Niet elk type gecoat papier is echter compatibel met elke laserprinter. In sommige gevallen hecht de toner niet goed en brokkelt hij af aan de randen van de vouw. Koop daarom eerst maar kleine hoeveelheden van dit papier. Als uw laserprinter het papier goed verwerkt, kunt u grotere hoeveelheden kopen.

Hoeveel pagina's bevat een inkt/tonercartridge?

Printerfabrikanten specificeren een specifiek aantal pagina's in de productbeschrijving, zodat u weet hoe lang een inkt-/tonercartridge meegaat. Voorbeeld:

De zwart-wit printercartridge HP 301 bevat ca. 190 pagina's, de kleurencartridges slechts 165 pagina's. De Kyocera TK-5240K tonercartridge bevat 4.000 pagina's.

Het probleem: printerfabrikanten berekenen meestal met een paginabereik van 5%: Hier wordt een normale brief gedrukt in DIN A4 formaat, waarbij 5% van de pagina wordt afgedrukt en 95% niet wordt afgedrukt. Dit betekent dat als er meer tekst/grafiek op de pagina staat, de paginadekking toeneemt. Hierdoor zijn de inktcartridges en de toner voldoende voor beduidend minder pagina's.

Bovendien beschouwen veel apparaten een printercartridge als opgebruikt als er daadwerkelijk nog inkt over is. Het is daarom niet mogelijk om een algemene indicatie te geven van het aantal pagina's dat de printercartridges bevatten. U kunt echter wel thuis een praktijktest uitvoeren:

Veel fabrikanten geven het aantal pagina's weer dat in de printersoftware wordt afgedrukt. Noteer gewoon het nummer wanneer u een nieuwe inktcartridge of toner installeert. Vergelijk dan het nummer wanneer de printer meldt dat de inkt of toner op is. Het verschil vertelt u hoeveel pagina's u in de praktijk kunt afdrukken.

Wat moet ik doen als de printer de nieuwe inktcartridge niet herkent?

De volgende oorzaken zijn de oorzaken wanneer nieuw ingevoerde inkt & toner niet wordt herkend:

Verkeerde inktpatroon besteld

Door de grote verscheidenheid aan printermodellen en -namen kan het voorkomen dat u per ongeluk de verkeerde cartridge heeft besteld. U kunt als volgt bepalen of dit het geval is:

 1. Komt de naam op de printer overeen met de naam op de verpakking van de cartridge? Voorbeeld: op uw apparaat staat "Canon PIXMA MG2150". Als op de verpakking staat "Voor PIXMA Serie MG2150/MG3150", is de nieuwe cartridge correct.
 2. Komt het partnernummer van de oude cartridge overeen met de nieuwe? Een partnernummer is een korte naam voor cartridges. Het partnernummer blijft altijd hetzelfde, ook al past een cartridge op meerdere printermodellen. Voorbeeld: Op uw lege Canon-cartridge staat op de voorkant "PG-540XL Black". Staat dezelfde naam op de nieuwe inktcartridge? Dan klopt het.

Beschermfolie niet volledig verwijderd

Veel inktcartridges en toners zijn voorzien van plakband, beschermfolies en beschermkappen. Dit voorkomt dat ze tijdens het transport beschadigd raken of lekken. Heeft u deze beschermfolies verwijderd volgens de instructies van de fabrikant voordat u de nieuwe cartridge plaatst? Pas als de beschermfolies zijn verwijderd, kan de machine de nieuwe inkt/toner detecteren.

Patronen niet correct geplaatst

Heb je de kleuren op de juiste plaats gebruikt? Dus is de nieuwe cyaankleurige inktcartridge op dezelfde plaats als de oude? Of heb je per ongeluk de positie van de kleuren veranderd? Afhankelijk van het printermodel kan er ook een indicator zijn dat de inktcartridge correct is geplaatst. Bij Canon printers moet de inktcartridge na het plaatsen hoorbaar op zijn plaats klikken. De inkttankindicator moet ook oplichten.

Zie onze Canon printercartridgepagina voor volledige instructies over het correct installeren van Canon inktcartridges. Voor andere fabrikanten wordt verwezen naar de officiële printerhandleiding.

Printer herkent geen compatibele cartridges

Soms herkent uw machine geen compatibele inkt & toner en geeft het een foutmelding. Achtergrond: De printerfabrikanten willen u aansporen om de duurdere originele producten te kopen. Daarom installeren ze vaak een "bescherming". Dit om te voorkomen dat u de goedkopere maar nog steeds hoogwaardige alternatieve cartridges gebruikt.

Meestal is het voldoende om de printer uit en aan te zetten om de fout te laten verdwijnen. Als dit niet helpt, kunt u op de resetknop op het apparaat drukken.

Printer is vuil

Als er inkt & tonerresten, stof, enz. in de machine aanwezig zijn, kan dit ook de foutmelding verklaren. Start in dit geval eerst het normale reinigingsprogramma vanaf het display van de machine. Als dit niet helpt, moet u het vuil voorzichtig met de hand verwijderen met een microvezeldoek en reinigingsmiddel.

Verouderde printerdriver

Zijn uw printerstuurprogramma's up-to-date? Zo niet, dan kan dit ook de oorzaak zijn van de foutmelding. Update de stuurprogramma's tot de laatste versie om de stuurprogramma's als oorzaak te elimineren.

Hoe kan ik geld besparen op drukwerk?

Er zijn verschillende manieren om minder geld uit te geven:

Koop compatibele cartridges

Bespaar direct bij de aankoop van uw printercartridges met behoud van dezelfde kwaliteit van de cartridge: Compatibele inkt & toner is tot 44% goedkoper dan het origineel. Zo bespaar je een hoop geld, nog voordat je de eerste pagina hebt afgedrukt.

Spaarpakketten kopen

U kunt nog meer geld besparen door economy packs te kopen in vergelijking met normale printercartridges. De volgende pakketten zijn beschikbaar:

 • XL en XXL inkten: De XL- en XXL-printercartridges bevatten meer inkt en vergroten daardoor het bereik: U kunt aanzienlijk meer pagina's printen/kopiëren dan met normale printercartridges. Dit is vooral de moeite waard bij het drukken van zeer hoge volumes.
 • Multipacks: Multipacks bevatten cartridges voor twee of meer verschillende kleuren. Als u alle kleuren gelijkelijk gebruikt, kunt u met Multipacks geld besparen. Als u daarentegen vooral de zwarte inktcartridge gebruikt, zijn Twinpacks voor "sleutel/zwart" goedkoper.
 • Twinpacks: Doublepacks (ook wel twinpacks genoemd) bevatten twee keer dezelfde cartridge, bijvoorbeeld twee kleuren of twee keer zwart. Twinpacks zijn de moeite waard als je sommige kleuren vaker gebruikt dan andere. Er zijn ook drievoudige verpakkingen die dezelfde cartridge drie keer bevatten. Zo kunt u uw printkosten nog verder verlagen.
 • Fotowaardeverpakkingen: Bevatten alle kleuren "Cyaan", "Magenta", "Geel/Geel" en "Sleutel/Zwart". Bovendien bevat het pakket papier. U kunt dus samen met de inkt het juiste papier aanschaffen.

Moet ik cartridges volledig leeg printen?

Als uw machine een laag inktniveau meldt en u aanraadt de inktpatronen te vervangen, kunt u doorgaan met printen. Om de cartridges nog langer te laten meegaan, brengt u de tips in de vorige paragraaf aan (zwart-wit afdrukken en lagere afdrukkwaliteit).

Als uw apparaat meldt dat de inktcartridges volledig leeg zijn en zeker vervangen moeten worden, dan is dat niet altijd het geval: onderzoek van PC World en PC Welt enkele jaren geleden heeft aangetoond dat bij sommige printermodellen, wanneer het apparaat meldt dat de printercartridges zogenaamd volledig leeg zijn, er nog 8-40% in de inkttank zit. De reden hiervoor is dat de printer kan worden beschadigd als een cartridge volledig leeg wordt afgedrukt. Sommige fabrikanten stellen de limiet echter te hoog in, zodat er nog veel inkt in het apparaat zit als de cartridge als leeg wordt gemeld.

Om nog langer te kunnen printen, verwijdert u de zogenaamd lege cartridge. Schud het voorzichtig. Dit zal de resterende inkt binnenin oplossen en zich beter verspreiden. De truc werkt ook met toner. Plaats vervolgens de patronen terug in de machine.

Houd er echter rekening mee dat de afdrukkwaliteit kan verslechteren nadat de machine het vervangen van de cartridge heeft aanbevolen. Als u bijvoorbeeld meer strepen op de afdruk ziet of de kleuren (inclusief zwart) vervagen, moet u echt de cartridges vervangen.

Kan ik alleen met zwarte inkt printen als de inktcartridges leeg zijn?

Bij sommige printermodellen kunt u in zwart-wit printen als de kleurencartridges leeg zijn. Andere modellen voorkomen dit echter. Natuurlijk willen de fabrikanten zoveel mogelijk geld verdienen. Dit is gemakkelijker als zwart-witdruk niet mogelijk is met een gebruikte kleurencartridge en de kleur altijd moet worden vervangen. Maar er is ook een technische reden: als de inktcartridges opgebruikt zijn en je blijft zwart-wit printen, kan de printkop er lucht in pompen. Lucht kan de printkop permanent beschadigen. Dit is wat Broeder schrijft in zijn FAQ sectie.

Als zwart-witdruk zeker niet mogelijk is, moet de kleurencartridge worden vervangen. Als u meestal zwart-wit gebruikt, zouden de volgende varianten voor u in de toekomst goedkoper zijn:

 1. Koop multifunctionele printers met enkelvoudig werkende cartridges: Wanneer u de volgende keer uw apparaat moet vervangen, moet u ervoor zorgen dat u een multifunctionele printer met enkelwerkende inktcartridges koopt. Op deze manier kunt u zeker doorgaan met het afdrukken in zwart-wit, zelfs als een kleurencassette opgebruikt is.
 2. Koop aparte zwart-wit printers en fotoprinters: Als u voornamelijk in zwart-wit afdrukt, is het misschien meer de moeite waard om een aparte zwart-wit printer aan te schaffen. Zo verspilt u geen geld aan kleuren die u toch al zelden nodig heeft, en kunt u de zwarte cartridges altijd helemaal tot het einde gebruiken. U kunt een aparte fotoprinter kopen voor uw foto's. Deze printer levert een veel betere fotokwaliteit dan een normale multifunctionele printer. En u hoeft alleen de inktcartridges te vervangen als u foto's wilt afdrukken, niet voor gewone afdrukken.

Hoe moet ik printercartridges/toners opslaan?

U moet zowel de inkt als de toner op een droge plaats bewaren, weg van het licht bij kamertemperatuur. Anders zijn er een paar verschillen in de aanbevolen opslag:

Toner: Omdat toner een poeder is, kan het niet opdrogen. Bewaar het in de originele verpakking in een horizontale positie. Bij verticale opslag kan het poeder naar één kant glijden en zich daar verzamelen.
Inktpatronen: Aangezien inkt een vloeistof is die bestaat uit verschillende chemische componenten, is het veel gevoeliger voor milieu-invloeden dan toner. Bewaar de inkt rechtop in de originele verpakking, bij voorkeur in een donkere kast of lade. Uw inkjetprinter mag ook niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. In tegenstelling tot toner hebben inktcartridges een vervaldatum. Als ze goed worden opgeslagen, gaan ze langer mee. De houdbaarheidsdatum is echter in ieder geval een goede leidraad voor hoe lang u de cartridges kunt bewaren.

Deze tips zullen u helpen om ervoor te zorgen dat uw oorspronkelijk verpakte inkt & toner niet opdroogt. Maar wat gebeurt er als het al in de machine is geïnstalleerd? Met een laserprinter heb je weinig te vrezen: Zelfs als u lange tijd niet afdrukt, blijft de tonercartridge intact. Dit is anders bij inkjetprinters: hier kan het in het apparaat opdrogen. Om dit te voorkomen, moet u een pagina minstens één of twee keer per maand uitprinten, ook al is het de standaard testpagina.

Als u deze instructies volgt, kunt u zeker een voorraad inkt & toner aanleggen: zo heeft u altijd een reserve als de printercartridges plotseling opgebruikt zijn en kunt u direct verder printen.

Hoe verwijder ik lege inkt- en tonercartridges op de juiste manier?

Gooi gebruikte printercartridges niet bij het huisvuil. Inktpatronen en toner kunnen worden hergebruikt. Vrijwel elke printerfabrikant zoals HP, Canon of Epson biedt een gratis, eenvoudig en milieuvriendelijk recyclingprogramma voor inkt en toner. De exacte procedure verschilt per fabrikant. In de volgende paragrafen vindt u links naar de recyclingprogramma's van de belangrijkste fabrikanten. We laten u ook de beperkingen op de retouren zien en de alternatieven voor de officiële recyclingprogramma's.