Labels zijn een integraal onderdeel van bedrijfsprocessen. Ze vereenvoudigen en versnellen interne processen omdat handgeschreven etikettering niet langer nodig is. Ze zorgen ervoor dat belangrijke documenten snel en gemakkelijk kunnen worden gesorteerd. Maar ook in de private sector worden labelprinters steeds populairder. Ze stellen gebruikers thuis in staat om ook te genieten van de voordelen van de gebruiksvriendelijke en hoogwaardige stickers en maken het gemakkelijk om bijvoorbeeld mappen of dozen te labelen.

Veel providers bieden nu levering en verzending van apparaten die etiketten afdrukken. Bekende leveranciers van labelprinters zijn Brother, wiens P-Touch-serie erg populair is, Dymo en Zebra. Mobiele printers kunnen doorgaans snel worden geleverd en zijn al beschikbaar tegen een prijs die de moeite waard is, ook al is slechts af en toe etikettering gewenst in de particuliere sector. Meer informatie

Brother QL-700 Etikettenprinter
Brother

 € 93,90

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

Directe thermische labelprinter, bandbreedte tot max. 62 mm, Euro plug 220-240V
€ 93,90
Brother VC-500W Etikettenprinter zwart
Brother

 € 156,90

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

Brother VC-500W, CZ, ZINK (Zero-Ink), 313 x 313 DPI, 8 mm/sec, Zwart, Grijs
€ 156,90

Wat is een labelprinter?

Een labelprinter is een apparaat dat speciaal gedefinieerde labels kan afdrukken op zelfklevend materiaal of direct op papier. Het vervangt het vervelende en vervelende labelen van labels met de hand. Met goede labelprinters kan de gebruiker labels ontwerpen naar zijn wensen en deze in zeer korte tijd laten bedrukken.

Apparaten van hoge kwaliteit bieden de mogelijkheid om labels te bewaren nadat ze zijn aangemaakt en indien nodig opnieuw te laten printen.
Labelprinters zijn beschikbaar als permanent geïnstalleerde apparaten en als mobiele handheld-apparaten. Om de software te gebruiken die bij de meeste apparaten wordt geleverd, hebben de labelprinters een USB-interface of zijn ze bereikbaar via een WLAN-netwerk.

Voor welke toepassingen is een labelprinter bijzonder geschikt?

Hieronder vertellen we u welke toepassingsgebieden er het meest gevraagd zijn voor een labelprinter.

Afdrukken van verzendetiketten

Speciaal voor bedrijven met online winkels dienen labelprinters als een snelle manier om de goederen verzendklaar te maken en zo concurrerend te blijven. De geadresseerde op het pakket is te herkennen aan de praktische en goed hechtende stickers en de verzending kan worden uitgevoerd.

Afdrukken van etiketten en informatielabels

Producten die zonder verdere verpakking in de verkoop gaan, kunnen eenvoudig van de nodige informatie worden voorzien met een labelprinter, waardoor niet alleen materiaalkosten worden bespaard, maar ook ruimte in de magazijnen van de verkopers. Etikettenprinters van verswarenbalies en de AGF-afdeling zijn bekend in de levensmiddelenhandel en worden gebruikt om individuele goederen te prijzen.

Informatie over schoonmaakmiddelen of wasmiddelen helpt bij het voorkomen van ongevallen in het huishouden en maakt een snelle classificatie van het gevaar bij een ongeval mogelijk. De meeste producten hebben een barcode, wat de processen bij het afrekenen vereenvoudigt doordat het product gemakkelijk kan worden gescand bij het afrekenen en door de code één keer te combineren zonder verwarring met andere producten.

Etikettering van mappen en documenten op kantoor

Mappen en documenten kunnen gemakkelijk op de werkplek worden geplakt met behulp van een labelprinter, zodat u in één oogopslag kunt zien waar welke documenten zich bevinden of waar welk materiaal is opgeslagen.

Gebruik van de labelprinter in de privésector

De mogelijkheden van een labelprinter zijn vrijwel onbeperkt en met een beetje fantasie blijft er niets te wensen over. Of het nu gaat om het labelen van zelfgekookte jam, het invriezen van voedsel, het toevoegen van een naamplaatje aan schoolboeken voor kinderen, eindelijk het sorteren en opbergen van gereedschappen en verschillende schroeven, of het vinden van alle belastingaangiftedocumenten aan het eind van het jaar Labelprinter is een echte allrounder voor thuisgebruik.

Waar moet je op letten bij het kopen van een labelprinter?

Het kiezen van een labelprinter is niet altijd eenvoudig. Daarom wijden we het volgende aan de belangrijkste aankoopcriteria.

Het afdrukvolume

Het printvolume hangt nauw samen met de printsnelheid en laat zien hoeveel labels de printer per dag kan produceren. Het assortiment strekt zich uit van ongeveer 500 labels tot oplagen van enkele duizenden labels per dag, zodat voor elke behoefte het juiste apparaat te vinden is.

De afdruksnelheid

Het belang van afdruksnelheid voor de aankoop van uw labelprinter hangt sterk af van de beoogde gebruiksintensiteit. Hoe meer labels u wilt afdrukken, des te belangrijker is de hoeveelheid tijd dat de printer dit werk kan doen. Hoewel de ppm-waarde (pagina's per minuut) maar een beperkt inzicht kan geven, omdat labelprinters niet hele pagina's printen, maar alleen kleinere delen, kan het in ieder geval gebruikt worden om de snelheid van mogelijke modellen te vergelijken.

De afdrukresolutie

De dpi-waarde geeft aan hoe groot de punt of afdrukdichtheid van de afdruk is. De afkorting staat voor dots per inch. De vereiste afdrukresolutie neemt toe met de vereisten voor het apparaat. Als alleen verzendlabels moeten worden afgedrukt of als er geen hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de afdrukafbeelding, volstaat een labelprinter met een lage dpi-waarde. Bij het printen van hoogwaardige labels of als je niet alleen in zwart-wit, maar ook in kleur wilt printen, moet de labelprinter minimaal 300 dpi hebben.

De levensduur

De levensduur van een labelprinter hangt natuurlijk altijd samen met de beoogde gebruiksintensiteit. Niet alle aangeboden items zijn van hoge kwaliteit en gemaakt voor langdurig gebruik, maar zijn volledig voldoende voor incidentele printopdrachten en een apparaat van hogere kwaliteit zou in dit geval ook niet winstgevend zijn. De gebruiksduur moet daarom in gedachten worden gehouden bij het kopen, maar ook worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren.

De prijs

De prijs van labelprinters is erg hoog. Voor thuisgebruik zijn apparaten al beschikbaar voor een paar euro, maar het scala aan functies is meestal erg beperkt. Als de printer het op lange termijn goed doet, is een grotere investering de moeite waard.

Wat is het verschil tussen thermische transfer en directe thermische printers?

Directe thermische printers oefenen de druk op het label uit met overmatige hitte. Het is daarom belangrijk om labelmateriaal aan te schaffen waarbij de toplaag zeer ongevoelig is voor warmte. De kleurdeeltjes die vrijkomen wanneer de hete printkop beweegt en vervolgens de gedrukte afbeelding vormen, bevinden zich ook in deze laag. Als er labels zonder beschermlaag worden gebruikt, kunnen deze door de hoge hitte verbranden en de gehele labelprinter beschadigen.

Thermische transferprinters werken ook met warmte en een speciale thermische transferfolie. De directe thermische processen en die van de thermische transferprinter zijn vergelijkbaar, maar verschillen sterk in de duurzaamheid van de bedrukking De directe thermische bedrukking wordt voornamelijk gebruikt voor verzendlabels omdat de leesbaarheid van het label na verloop van tijd aanzienlijk verslechtert. Bij thermische transferprinters daarentegen zijn de labels betrouwbaar bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-licht of vocht.

Wat zijn de onderhouds- en printkosten?

De drukkosten zijn opgebouwd uit de kosten voor etiketten en lint. Labelprinters werken niet met toner of inkt, maar voeren een lint door het apparaat, van waaruit de kleur wordt overgebracht naar het label. Deze linten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes, afhankelijk van de fabrikant en behoeften. De printkosten variëren afhankelijk van welke kwaliteit gewenst is en hoeveel er geprint wordt.

Apparaten van hoge kwaliteit moeten eenmaal per jaar worden onderhouden en onderhouden. Dit verhoogt de levensverwachting van het apparaat, voorkomt ongeschikte storingen en zorgt ervoor dat het afgedrukte beeld uniform blijft en voldoet aan de eisen van de gebruikers. In het geval van goedkope apparaten is een nieuwe aankoop als het apparaat aan betrouwbaarheid verliest waarschijnlijk lucratiever dan regulier onderhoud door een ervaren technicus.