In de online shop van Prindo vindt u diverse dot-matrix printers van Epson. Ze zijn geschikt voor het printen op kettingpapier, losse vellen, enveloppen, karton en etiketten. Ze zijn robuust, onderhoudsarm en overtuigen met lage onderhoudskosten. Geschikte accessoires zoals linten vindt u bij Prindo. Meer informatie

Epson LQ-590II Dot matrix-printers
Epson

 € 659,92

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

€ 659,92
Epson LQ-350 Dot matrix-printers
Epson

 € 257,91

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

€ 257,91
Epson LX-350 Dot matrix-printers
Epson

 € 312,99

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

€ 312,99

Wat is een dot-matrix printer?

Dot matrix printers of zogenaamde daisy wheel printers behoren tot de eerste druksystemen. Impact printers werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebruikt om de output van grote computersystemen af te drukken. Het printen gebeurde op continu papier. In de jaren tachtig behoorden de dotmatrixprinters tot de eerste printers voor privégebruik. IBM, Epson, Commodore, Star, Brother, OKI, NCR, Panasonic, Centronics en Seikosha behoorden destijds tot de bekende printerfabrikanten.

In 1968 introduceerde OKI de eerste commerciële dot matrix printer. Optionele termen voor de dot-matrix printer zijn afkomstig uit de Engelstalige wereld. Hier werden de termen (Dot-)Matrix-Printer of SDM (Serial Dot Matrix) wijdverbreid. Vandaag de dag worden impact printers nog steeds gebruikt voor het uitgeven van recepten in medische praktijken of in transportbedrijven die kopieën van afleveringsbonnen maken. Ze zijn ook geschikt voor het afdrukken van tickets.

Hoe werkt een dot-matrix printer?

Bij het printen trekt de dot-matrixprinter een lint langs de printkop. Tijdens dit proces slaan de naalden afzonderlijke pixels op het printpapier. Zij vormen de karakters. Het lint is ofwel voorzien van een koolstoflaag ofwel gedrenkt in inkt.

Vergeleken met laser- of inkjetprinters werken dotmatrixprinters langzamer. Het hameren van de naalden op het lint produceert harde geluiden. Een essentieel voordeel van impact printers is het printen van carbonpapier. Ze worden veroorzaakt door de fysieke druk van de naalden op het papier. Dit is niet mogelijk met de huidige laser- en inkjetprinters. De printers worden aangesloten via de Centronics parallelle interface. Moderne apparaten hebben een LAN- of USB-aansluiting.

Bij het begin van de productie van de dot-matrix printers kregen de kopers varianten met kleurenlinten. Moderne laser- en inkjetprinters hebben de kleuren dot matrix printers vervangen, zodat er vandaag de dag alleen nog maar modellen zijn voor zwart-wit printen. Bij het gebruik van de printers is niet de kwaliteit van de afdruk van belang, maar de leesbare tekst. Naast de originele kleurenlinten kunt u ook compatibele producten van andere fabrikanten krijgen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dot matrix printer?

Resolutie

Dot matrix printers hebben verschillende resoluties. Het aantal naalden in verticale richting bepaalt de resolutie van uw printer. Afhankelijk van de printer hebben de apparaten tussen de zeven en 48 naalden. Modellen met 24 naalden bieden een goede resolutie met 360 dpi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de punch afneemt met een toenemend aantal naalden. Veel bedrijven zijn daarom afhankelijk van impact printers met negen naalden. Ze laten toe om tot zes exemplaren te drukken.

Printermodi

U kunt meestal kiezen uit drie verschillende afdrukmodi (Conceptmodus, Near Letter Quality, Letter Quality), van de snelle conceptmodus met lage kwaliteit tot de langzame correspondentiekwaliteit met visueel betere resultaten.

Linten

Kies voor de inktlinten uit een carbon- of inktlint. Koolstof versies bieden een diepere zwarte kleur. Ze zullen niet uitdrogen. Je gebruikt het lint echter maar één keer. Gebruik het inktlint meerdere malen. Draai hem na het afrollen om en gebruik hem opnieuw. Als het afgedrukte beeld vervaagt, is het tijd om het lint te vervangen. In de online shop van Prindo vindt u een nieuwe dot-matrix printer en de bijbehorende linten.

Afdruksnelheid

De printsnelheid is een essentiële factor bij de keuze van een apparaat. De printers zijn erg traag. De snelheid wordt gespecificeerd door fabrikanten zoals Epson in CPS (Characters per Second). Een goede impactprinter kan tot 1.000 tekens per seconde (1.000 CPS) afdrukken. Modellen met een lagere waarde hebben navenant meer tijd nodig om te printen.

Dot matrix printers en hun voordelen

Dot matrix printers bieden verschillende voordelen voor particuliere en zakelijke gebruikers. Het grootste voordeel zit hem in de technologie. In plaats van de inkt op te spuiten zoals bij een inkjetprinter of aan te brengen met een laser zoals bij een laserprinter, werken impactprinters met mechanische druk. Naalden drukken de tekens via het inktlint op het papier. Dit maakt het mogelijk om documentvrije kopieën te maken op een laag papier eronder.

Naaldprinters overtuigen met zeer lage onderhoudskosten. Je hebt geen dure kleurlinten nodig. Klanten kunnen desgewenst goedkope, compatibele linten gebruiken. De printers zijn niet erg kieskeurig als het gaat om de keuze van het papier. Ze werken met alle gangbare printerpapieren. De technologie van de Impactprinter is robuust. Ze zijn onderhoudsarm en gaan vele jaren mee.

De voordelen van de dot matrix printers in een oogopslag

 • meerdere exemplaren mogelijk
 • onderhoudsarm
 • elk papier bruikbaar
 • Afdrukken in een eindeloze lus
 • Verbruikskosten voor inktlinten zijn laag
 • hoge levensverwachting
 • onuitwisbaar
 • waterdichte opdruk
 • Afdrukken op kettingpapier mogelijk
 • lijndruk

Nadelen van de dot matrix printer

Dot matrix printers worden beschouwd als een nicheproduct, omdat moderne inkt- en laserstraalprinters het verouderde printsysteem hebben vervangen. De redenen hiervoor zijn onder andere de volgende nadelen:

 • Apparaten veroorzaken lawaai
 • lage printsnelheid
 • De afdrukkwaliteit verandert afhankelijk van de toestand van uw lint
 • bit-mapped printbeeld
 • slechte kleurweergave
 • door de lage productieaantallen zijn de aankoopprijzen hoog
 • de printkop wordt warm tijdens continu gebruik
 • Printer kan worden bewaakt met speciale software

Dot matrix printer van Epson

Dot matrix printers van Epson zijn duurzaam, robuust en onderhoudsarm. Ze zijn perfect geschikt voor gebruik in medische praktijken, fabriekshallen en in de logistieke en transportsector. Door hun compacte ontwerp passen ze op elk bureau. Epson wordt beschouwd als de toonaangevende fabrikant van impact printers. Modellen zoals de Epson LG-350 werken met 24 naalden en hebben 80 kolommen met een printbreedte.

Door het zuinige gebruik van de linten kunnen tot 2,5 miljoen karakters met één lint worden gebruikt. De fabrikant garandeert tot 10.000 bedrijfsuren. Een moderne USB-poort maakt aansluiting op de computer mogelijk. Het apparaat heeft ook een parallelle interface. De printer verbruikt weinig stroom (verbruik in rust: 1,3 W, in bedrijf: 22 W) en is goedkoop in onderhoud. Dit wordt bevestigd door het ENERGY STAR-certificaat. Sommige van de originele printers kunnen tot zes carbon exemplaren verwerken.

Welk papier is geschikt voor dotmatrixprinters?

Afhankelijk van het printermodel kunt u de dot-matrixprinter met verschillende papiersoorten gebruiken. Het model Epson LQ-690 laat afdrukken toe:

 • Enkele vellen
 • Doorlopend papier
 • Linten
 • Enveloppen
 • Doos

Doorlopend papier voor draadprinters

Gebruik een dot-matrix printer met speciaal kettingpapier. Het heeft gaten in de randen. De Impactprinter print logboeken van machines op kettingpapier. De prints zijn UV-stabiel, duurzaam en nauwelijks verbleekt. Tegenwoordig gebruiken alleen nog dot matrix printers carbon of continu papier. De Impactprinters bestrijken dus een nichemarkt.