Voordelen van een thuiskantoor: waarom thuiswerken de moeite waard is voor werknemers en bedrijven

Ten laatste sinds de uitbraak van het Coronavirus is het onderwerp "kantoor aan huis" relevant voor veel werkgevers en werknemers. Meer en meer mensen werken van thuis uit. De plaatselijke verbinding met de bedrijfsruimten van de werkgever is niet langer noodzakelijk. Werknemers voeren hun taken uit in hun studeerkamer thuis, in een koffiehuis of op een andere favoriete plaats. Thuiswerken biedt tal van voordelen. Wij geven u een overzicht van de positieve kanten van het thuiskantoor.

Een rustigere, stressvrije omgeving als voordeel van het thuiskantoor

Uit een studie van Ecophon en het Stockholm Stress Research Institute blijkt dat mensen die in een open kantoor werken, vaker ziek zijn. Dit is niet alleen omdat ziekte zich sneller verspreidt. In de meeste gevallen zijn hogere stressniveaus de oorzaak. Dit neemt toe door afleiding en constant achtergrondlawaai. Lawaai veroorzaakt zintuiglijke overbelasting.

Het adrenalineniveau stijgt. Luide gesprekken bereiken al snel een geluidsniveau tot 70 dB. Ter vergelijking: dit komt overeen met het volume van een grasmaaier. Naast het lawaai is er een visuele verstoring die zeer gevoelige mensen snel overweldigt. Concentratie en productiviteit gaan daardoor vaak verloren.

Het thuiskantoor is een gezonder alternatief voor het kantoor. Er zijn geen afleidingen en geen harde geluiden. Mensen werken productiever in hun vertrouwde stressvrije omgeving. Zij voeren taken snel en efficiënt uit. Thuis creëert u een aangename werksfeer, luistert u naar uw favoriete muziek terwijl u werkt, of werkt u in alle rust aan complexe projecten.

Voordelen van een kantoor aan huis: efficiënter werken vanuit huis

Als u vanuit huis werkt, zult u de dagelijkse gesprekken met uw collega's missen. Voor sommigen is dit een van de nadelen, anderen zijn blij met de welkome time out. De plagende collega is ver weg. Zo ook de collega die denkt dat hij een grappenmaker is. Thuiswerkers werken efficiënter met minder afleiding. Ze krijgen hun werk sneller gedaan. Bovendien vermindert de stress die wordt veroorzaakt door voortdurend rinkelende telefoons, de baas of collega's die over uw schouder meekijken.

Minder risico op infectie binnen uw eigen vier muren

Door het nauwe contact met collega's worden ziekten sneller overgedragen in kantoorgemeenschappen en open kantoren. Dit geldt niet alleen voor coronavirussen en griepvirussen. Er zitten meer dan 100 verschillende soorten bacteriën op een deurklink. Ziektes van de luchtwegen zoals hoest en verkoudheid of een norovirus verspreiden zich als een lopend vuurtje. Dit is het grootste nadeel voor de werkgever, omdat de werknemers vaker ziekteverlof moeten nemen, waardoor het werk stil komt te liggen.

Een ander nadeel of gevaar zijn de airconditioningsystemen in bedrijven. Verontreinigde filters en snelle veranderingen in kamertemperatuur bevorderen verkoudheid. Bacteriën waarderen de duisternis en de vochtigheid van het ventilatiesysteem, waardoor zij zich ongehinderd kunnen vermenigvuldigen.

Het voordeel van een kantoor aan huis is dat u alleen werkt. De kans dat je een verkoudheid oploopt bij andere collega's is klein. Thuis ventileer je regelmatig. De frisse lucht verjaagt virussen en ziektekiemen. Tegelijkertijd verhoogt het de concentratie en de productiviteit.

 

Geen risico op infectie op weg naar het werk

Een ander positief aspect van het vermijden van woon-werkverkeer is dat u het risico van besmetting vermindert door geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Deze zijn een plaats met een verhoogd risico op infectie.

Versla chronische vermoeidheid dankzij thuiskantoor

Er is een lange lijst van typische kantoor kwalen. Bovenaan de lijst staat chronische vermoeidheid. Voldoende slaap en een goed evenwicht tussen werk en privéleven gaan dit tegen. Doordat men niet meer naar het werk hoeft te reizen, is er 's morgens meer tijd om uit te slapen. Regelmatige ventilatie verhoogt het zuurstofgehalte in de kamer. Dit heeft een positief effect op de microcirculatie van uw bloed. Tegelijkertijd verdrijft de frisse bries de dufheid. Als dit en hoofdpijn zich aankondigen, maak dan een korte wandeling voordat je weer aan het werk gaat. Lichaamsbeweging helpt de motivatie en productiviteit te verhogen. Een verandering van omgeving biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Minder stress betekent dat je rustiger slaapt.

Gezond voordeel: thuiskantoor is gemakkelijk voor de rug

Rugpijn is een van de meest voorkomende lichamelijke klachten van kantoorpersoneel. Te lang zitten veroorzaakt spanning en heeft een negatief effect op de rugspieren. Een ergonomische bureaustoel en regelmatige lichaamsbeweging voorkomen stijfheid in de rug en de nek. Het is raadzaam om elke dertig minuten op te staan. Een paar kleine oefeningen van de rugschool gaan onjuiste belasting en pijn tegen. Dit is onmogelijk in een normaal kantoor.

Het voordeel in het thuiskantoor? Er is genoeg gelegenheid om regelmatig te bewegen. Zet een kop koffie, werk even staand, ruim de afwasmachine uit of doe een paar oefeningen voor een gezonde rug. Regelmatige pauzes zijn goed voor zijn gezondheid. Bovendien voorkomen ze spataderen en het carpaal tunnel syndroom.

Minder tijdsdruk door thuiswerken

Het dagelijkse woon-werkverkeer is voor veel mensen stressvol. Tijdens de spits hebben ze te kampen met files, agressieve chauffeurs of een lange zoektocht naar een parkeerplaats. Tijd is de grootste vijand. Als de trein te laat is, de bus voor hen uitrijdt of de autoruit beslagen is, staan de werknemers onder enorme tijdsdruk. Te laat komen is slecht voor de werksfeer. U kunt al deze nadelen vermijden door in een kantoor aan huis te werken.

De werkplek is maar een paar meter verderop. Je bespaart tijd door elke dag van en naar je werk te rijden. Tegelijkertijd slaap je langer. Veel werknemers pendelen elke dag een uur of langer van en naar het werk. Het voordeel van een kantoor aan huis: u begint de dag meer ontspannen. Daarna heb je meer ruimte voor een hobby of sportactiviteiten zoals zwemmen of joggen om te compenseren. Je gaat de negatieve effecten van stress tegen, zoals hoge bloeddruk en hartziekten. Meer vrije tijd betekent meer voldoening en een beter evenwicht tussen werk en privéleven.

 

Minder kosten voor mobiliteit

U bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten voor mobiliteit in het thuiskantoor. Als het woon-werkverkeer wegvalt, dalen de uitgaven voor openbaar vervoer of de brandstofrekening. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat dagelijkse autoritten slijtage aan het voertuig veroorzaken. De kosten hiervan bedragen ongeveer 6 euro per 100 kilometer. Aan het eind van de maand heeft de werknemer dankzij de besparingen meer geld.

Het is echter belangrijk dat u regelmatig de deur uitgaat, want thuiswerken brengt u al snel in de verleiding om de hele dag thuis te blijven. Een korte wandeling in het park, lichaamsbeweging in de open lucht of winkelen in naburige winkels zorgen voor een goede verandering van tempo.

Pas de werkdag aan uw bioritme aan

Het voordeel van een kantoor aan huis is dat u uw werktijden flexibel kunt indelen. In veel creatieve beroepen is het mogelijk je eigen tijd in te delen, zolang je je dagelijkse werklast maar haalt. Als er geen vaste werktijden, vergaderingen of afspraken zijn, is de realisatie geen probleem. Beslis dan of u vroeger wilt beginnen en meer tijd op een dag wilt hebben of langer wilt werken om uzelf een verlengde lunchpauze te geven. Pas uw werktijd aan uw bioritme aan en u zult uw dagtaak efficiënter en sneller uitvoeren dan in vooraf bepaalde patronen. Dit is vooral van belang voor "nachtbrakers" die in de avonduren productiever zijn dan overdag.

Niet alle sectoren staan toe dat u uw werktijden vrij kunt indelen. Ondernemingen die vaste werktijden hanteren, verwachten een continue beschikbaarheid gedurende deze periode. Dit geldt ook voor klantenvergaderingen en de snelle afhandeling van verzoeken om inlichtingen.

De werkdag flexibel inrichten

Meer flexibiliteit wat werktijden betreft, heeft een positief effect op het evenwicht tussen werk en privéleven. Dit biedt voordelen voor gezinnen, aangezien er meer tijd is om met de kinderen door te brengen. Omgekeerd werken zij wanneer hun kinderen naar de kleuterschool gaan of slapen. Ook familieleden die voor zorgbehoevende familieleden zorgen, hebben baat bij telewerken. Voor hen is een normale baan op kantoor geen optie.

Thuis kun je makkelijk je werk doen en voor de zorgbehoevende zorgen. Zij zijn flexibeler in het bijwonen van medische afspraken. Je blijft thuis als de klusjesman komt of een meubellevering. Je kunt de verloren werktijd 's avonds makkelijk vasthouden.

Lagere kosten voor kleding, kantine en bezorgdienst

De meeste bedrijven hebben een specifieke dresscode. Je koopt vaker mooie kleren en gaat regelmatig naar de stomerij. Thuis draag je wat je wilt. Alleen de gewone videovergaderingen vereisen een minimum aan respectabiliteit. Dat bespaart een hoop geld. Een andere factor is het geld dat u uitgeeft aan lunch in de kantine, bestellingen bij de bezorgdienst of koffie met uw collega's. Aangezien deze geëlimineerd zijn, heb je meer geld voor een exclusieve aankoop.

Verantwoordelijkheid nemen voor je werk

Door thuis te werken, neem je meer persoonlijke verantwoordelijkheid op je. Je werkgever geeft je een kans om jezelf te bewijzen. Als je jezelf motiveert om goed te presteren, blijft de baas je het vertrouwen geven om efficiënt en productiever vanuit huis te werken. De veranderde werkomstandigheden, vrij van stress en afleiding, bieden u de kans om op uw best te presteren.

Meer comfort binnen uw eigen vier muren

In het thuiskantoor gunnen sommige werknemers zich de luxe om in hun joggingbroek te werken. Het is comfortabeler. Het grote voordeel? Niemand ziet het. Hetzelfde geldt voor uw werkplek. Het maakt niet uit waar of hoe je het opzet. Waar het om gaat is dat je betrouwbaar je werk doet zoals gewoonlijk. Voor een deel van de telewerkers is de vertrouwde kantooroutfit belangrijk om werk en vrije tijd gescheiden te houden. Dit houdt ze geconcentreerd op hun taak.

Zij komen eerder terug van ouderschapsverlof

Nieuwe ouders maken zich zorgen over het missen van de boot op het werk na het zwangerschapsverlof. Het voordeel van een kantoor aan huis? Je hebt meer kans om terug te keren naar je werkgever als dat nodig is. Je doet je werk vanuit het comfort van je eigen huis. Dit geeft u de mogelijkheid om uw taken in het bedrijf voort te zetten. Tegelijkertijd zorg je voor de kinderen. Op die manier profiteert u van een goed evenwicht tussen werk en privéleven. Het is belangrijk dat uw privé-leven niet in de weg staat van geconcentreerd en doeltreffend werk. Voortdurende onderbrekingen door partners en kinderen zijn hier vergif voor en kunnen snel een nadeel blijken te zijn.

Beheer het huishouden op een slimme manier

Gebruik de tijd die je niet hoeft te reizen om belangrijke klusjes in huis te doen. Doe de was, doe de afwas of ruim op voor je naar je werk gaat. De meeste mensen doen deze taken als ze 's avonds thuiskomen of in het weekend. In een thuiskantoor is er elke dag tijd om ze te doen. Omgekeerd krijg je 's avonds en in het weekend meer vrije tijd.

 

Beter evenwicht tussen werk en privéleven

De meeste voordelen van een thuiskantoor zijn belangrijke deelaspecten van een goed evenwicht tussen werk en privéleven. De term staat voor een evenwicht tussen privé- en beroepsleven. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen uw privé-belangen en uw werk.

Thuiswerken stelt u in staat om werk, carrière, gezin en hobby's te combineren. U bent vrij om uw tijd te verdelen, te sporten, te wandelen of de kinderen van school te halen. Na het werk ben je meteen thuis. s Morgens is er meer tijd voor ontbijt met de familie. Het belangrijkste is dat u uw werklast op een gerichte manier blijft vervullen.

Kantoor aan huis is goed voor het klimaat

Een belangrijke factor ten gunste van thuiswerken is duurzaamheid. Thuiswerken betekent dat u niet meer met de auto of het openbaar vervoer hoeft te reizen. Uw CO2-voetafdruk is aanzienlijk lager. In dit verband is het in opdracht van de FDP opgestelde "deskundigenadvies over mobiel werken" interessant.

Volgens de berekeningen van het Institute for Applied Work Science (ifaa) besparen we 853.248.000 kilogram CO2 per jaar als 10 procent van de beroepsbevolking op een doordeweekse dag in een thuiskantoor zou werken. Een aanzienlijke waarde die nog wordt vermenigvuldigd door meer thuiswerkende werknemers. De vermindering van het energieverbruik in de vorm van elektriciteit voor apparatuur en verlichting is ook positief voor het milieu.

Productiever werken dankzij thuiskantoor

Er is veel afleiding op kantoor. Het dagelijkse geklets met collega's kost kostbare tijd. In het thuiskantoor is er geen contact met andere collega's. Werknemers besteden meer tijd aan hun werk. Een onderzoek van de Stanford University door Nicholas A. Bloom et al. over "Does Working from Home Work? Evidence from a Chinese Experiment" bevestigt een grotere efficiëntie dan werknemers die niet thuiswerken.

Aan de studie namen 16.000 werknemers van een rijstagentschap in China deel. Daaruit bleek dat de productiviteit van thuiswerkers met 13 procent toenam. In sommige gevallen werken werknemers in een thuiskantoor vrijwillig langer om een project te voltooien, waardoor de efficiëntie toeneemt.

Kantoor aan huis als stimulans voor nieuwe werknemers

Voor veel werknemers is de mogelijkheid om thuis te werken belangrijk bij de keuze van een baan. Zij willen een beter evenwicht tussen werk en privéleven in plaats van starre structuren en statische werkplekken. Door een flexibel werkschema en door niet naar het werk te hoeven reizen, heb je meer vrije tijd. Thuis is minder stressvol en stiller dan kantoorruimtes.

Ouders die voor een kind zorgen of familieleden die voor familieleden zorgen, krijgen de kans om terug te keren op de arbeidsmarkt. Voorwaarde is dat werknemers werk en vrije tijd duidelijk scheiden. De mogelijkheid van een gecombineerd werkmodel, waarbij werknemers dagelijks op kantoor en in het thuiskantoor werken, lijkt aantrekkelijker voor potentiële werknemers.

Grotere diversiteit van sollicitanten voor gepubliceerde banen

Als werknemers op een vaste werkplek binnen het bedrijf werken, komen zij uit de buurt, aangezien het dagelijkse woon-werkverkeer een belangrijke tijdsfactor is. Als u thuiswerk aanbiedt, wordt de radius voor het vinden van werknemers groter. Hierdoor kunnen werkgevers gekwalificeerde werknemers vinden die zich niet binnen de straal van het hoofdkantoor van het bedrijf bevinden. Zo nodig huurt u geschoold personeel uit andere (federale) staten in, dat wegens hogere kwalificaties in uw selectie wordt opgenomen.

Werknemers in thuiskantoor zijn meer tevreden

Werknemers die gedeeltelijk in een thuiskantoor werken, zijn meer tevreden dan werknemers die de mogelijkheid wordt ontzegd om thuis te werken. Dit is het resultaat van een studie van ZEW - Leibniz Centrum voor Europees Economisch Onderzoek in Mannheim.

Geen kosten voor de werkplek en het kantoor van de werknemer

Als veel werknemers thuis werken, hebben ze geen kantoorwerkplek nodig. Veel werknemers die telewerken bieden de mogelijkheid om de behoefte aan kantoorruimte te verminderen. Dit verlaagt de kosten voor huur en elektriciteit. De meeste werknemers hebben thuis al een werkstation. De werkgever betaalt alleen voor de computer en andere noodzakelijke apparatuur.

De uitgaven voor infrastructuur en kantooruitrusting worden teruggeschroefd. In de winter worden de verwarmingskosten voor ongebruikte kantoorruimte geëlimineerd. Als lampen, computers en andere apparatuur niet worden gebruikt, worden de elektriciteitskosten gedrukt. In sommige gevallen worden vaste tarieven voor schoonmaak, personeelsdrankjes en snacks afgeschaft.

Tips voor uw thuiskantoor: Gebruik een headset in uw thuiskantoor. Zo stoort u uw gezin niet en kunt u geconcentreerder werken.