Vlekverwijdering - vlekken van markers en pennen verwijderen

Er gebeuren kleine ongelukjes in onze dagelijkse omgang met pennen en markers. In een haast pakken we onze favoriete blouse met een highlighter. We besmeuren per ongeluk tafels, textiel of de smartphone met balpennen. Het is niet ongewoon dat een pen op een nieuwe broek valt en lelijke vlekken achterlaat. Maar hardnekkige vlekken liggen niet alleen op kantoor op de loer.

Iedereen die kinderen heeft kent het probleem. Als er niet genoeg plaats is in het tekenblok, versieren zij radiatoren, muren, tafels, meubels en vloeren met hun viltstiften en kleurpotloden. Om de sporen van markers en stiften volledig te verwijderen, geven wij u een paar tips voor een doeltreffende vlekverwijdering.

Hoe verwijder ik vlekken van balpennen, markers of foliepennen?

Om vlekken van balpennen en soortgelijke pennen op textiel te verwijderen, voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel. Gebruik eventueel water en zeep. Masseer het wasmiddel zachtjes in het materiaal. Was de stof daarna in de wasmachine. Deze methode van vlekverwijdering is geschikt voor in water oplosbare penvlekken.

Voor verse vlekken kunt u huismiddeltjes gebruiken, zoals tandpasta, haarlak of afwasmiddel. Wrijf het product in. Na een kwartiertje inweken, uitwassen. Na een machinewasbeurt zal de vlek volledig verdwijnen.

In het geval van hardnekkige inkt is het zeer moeilijk vlekken uit textiel en leder te verwijderen. Dit is waar ethanol in de vorm van geest in het spel komt. U kunt dit krijgen bij reformwinkels of drogisterijen. De meeste markers, foliepennen en balpennen bevatten twee kleurstoffen die je oplost met ethanol.

Gebruik hiervoor een in alcohol gedrenkte non-woven doek en dep het gebied om de kleurstof te verwijderen. Deze methode is ook geschikt voor het verwijderen van resten van fineliners of gelpennen.

Belangrijk: Wrijf niet over de plek, want dan wordt de vlek groter. Test vóór de behandeling met het middel of het textiel bestand is tegen de toepassing. Gebruik hiervoor de spiritus op een onopvallende plaats op de kleding. Als de stof niet verkleurt, breng het dan zonder aarzelen aan. Vermijd open vuur tijdens het aanbrengen, want de chemicaliën zijn snel ontvlambaar.

Hoe verwijder ik vlekken van highlighters?

Het is moeilijk om opgedroogde vlekken uit highlighters te verwijderen. In de meeste gevallen zult u slechts een vermindering van de intensiteit bereiken. Markeerstiften bevatten textielkleurstoffen, die verantwoordelijk zijn voor de goede hechting aan het papier. Dit betekent ook dat de inkt zeer goed blijft zitten op stoffen. Net als bij muurverf lost u de verf na het drogen niet met water op, omdat de kleurstof zich snel met het kledingstuk verbindt.

Het is belangrijk om snel te handelen bij het verwijderen van highlighter vlekken. In het beste geval verwijdert u de nog niet geabsorbeerde kleurstof onmiddellijk. Leg hiervoor een absorberende, droge fleece op het aangetaste deel van het kledingstuk. Houd een vochtig vlies onder de stof en druk voorzichtig de kleurstof van achteren in het droge stuk stof aan de voorkant. Omdat de droge vezels de kleurstof onmiddellijk absorberen, voorkomt u dat de vlek zich verder verspreidt. Na de behandeling blijft de reeds geabsorbeerde kleurstof in de stof achter.

Behandel de resten met vlekkenverwijderaar of galzeep en wrijf het in met een vochtige doek. Test vooraf op een verborgen plaats of de stof kleurecht is, om onaantrekkelijke kleurveranderingen van de vezels uit te sluiten.

Belangrijk: Was het textiel onmiddellijk na het verwijderen van de vlek in de machine op de hoogst mogelijke temperatuur! Deze procedure wordt ook aanbevolen voor vlekken veroorzaakt door rollerbalpennen, fineliners of gelpennen.

Populaire huismiddeltjes om vlekken van highlighters te verwijderen zijn haarlak of haarlakspray. U besproeit de getroffen plek met het product en laat het tien minuten zitten. Was de vlek daarna uit met warm water. Gooi het kledingstuk dan in de wasmachine en reinig het op een hoge temperatuur.

Als de vlekken op wit textiel erg hardnekkig zijn, kunnen ze met bleekmiddel volledig worden verwijderd. Soms is nagellakremover geschikt om vlekken te verwijderen, die u met een watje of een stokje op de aangetaste plekken dept.

Hoe verwijder ik vlekken uit kleurpotloden en stiften?

Vooral in huishoudens met kinderen zijn vlekken van viltstiften en kleurpotloden een veel voorkomend probleem. Als de kleintjes hun kunsten ver van het kleurblok uitproberen, versieren ze hun eigen huid, beschilderen ze hun speelkameraadjes of smeren ze de verf op hun kleren. Wij vertellen u wat in individuele gevallen helpt om vlekken te verwijderen:

 • Vlekken van kleurpotloden en stiften op textiel: dep de kleur van kleurpotloden met een klamvochtig doekje van microvezel. Was de stof vervolgens op de aangegeven temperatuur om eventuele resten in de vezels te verwijderen. Vlekkensprays of galzeep zijn geschikt als voorbehandeling. Bij viltstiften kan de vlek worden uitgewassen met veel water waaraan u handwasmiddel toevoegt. Textiel kan worden gewassen in de machine op 40 °C met toevoeging van normaal waspoeder. Belangrijk: Hoe sneller de vlek wordt verwijderd, hoe groter de kans dat hij volledig verdwijnt.

 • Kleurpotloden en viltstiften op leder: ook hier is deppen met een vochtig microvezeldoekje aan te bevelen om de vlekken te verwijderen. Als dit niet voldoende is voor glad leer, wrijf de plek dan zachtjes schoon met wat schuurmelk en een klamme doek. Het reinigingsmiddel heeft een schurend effect dat het oppervlak van het leder gemakkelijk kan beschadigen, zelfs als u voorzichtig bent. Het is daarom raadzaam om daarna een lederverzorgingsproduct aan te brengen.

 • Kleurpotloodvlekken op de huid: Als kinderen zichzelf beschilderen met kleurpotloden of ze misbruiken als schminkpotloden, is goede raad duur. Als een vochtige doek niet voldoende is, gebruik dan een scrub of puimsteen. Door zachtjes te wrijven, verwijder je losse huidschilfers aan het oppervlak en verzacht je de kleur. Eventueel handwaspasta gebruiken voor zware vlekken. Dit is echter zeer irriterend en niet geschikt voor de tere huid van kinderen. Was het product na gebruik snel af met helder water om huidbeschadiging te voorkomen. Breng daarna een verzorgende crème aan om de huid te kalmeren.

Hoe verwijder je vlekken van stiften op muren, meubels, parket en radiatoren?

Het huishouden wordt vaak een favoriete speelplaats voor kinderen om hun creativiteit uit te leven. Behalve de leren bank dragen ook het parket, de meubels, de radiatoren en de muren blijvende sporen. Wij vertellen u wat helpt tegen vlekken van fineliners of vilt-, kleur- en gelpennen in het huishouden:

 • Vlekken op radiatoren, meubels en parket: Hier is snel handelen belangrijk. Veeg de vlekken onmiddellijk weg met een vochtige microvezeldoek. Een beetje schuurmelk helpt om ze er voorzichtig af te wrijven als ze hardnekkig zijn. Als er doffe plekken op parket of meubilair verschijnen, kan een beetje autopoetsmiddel helpen om het oppervlak weer te doen glanzen. Het is belangrijk dat het product geen schuurmiddelen bevat.

 • Vlekken op onbehandeld hout: Deze hierboven vermelde methode om vlekken te verwijderen werkt niet op onbehandeld hout, omdat de kleurstoffen snel worden geabsorbeerd. Schuren met schuurpapier of een schuurvlies helpt hierbij. Aangezien deze procedure de kleur van het hout verandert, moet u daarna een laag was aanbrengen of de plek met andere stoffen verzegelen.

 • Krijt en viltstift vlekken op de muren: Of het nu geschilderd of gepleisterd is, de enige manier om van de vlekken af te komen is opnieuw schilderen. Om zoveel mogelijk verf te verwijderen, wrijft u de plekken met een licht klamme microvezeldoek als voorbehandeling. Opmerking: Wrijf niet met een natte doek, anders zal de vlek zich verspreiden. Alvorens te schilderen is het raadzaam om voor te schilderen met barrière-primer, zodat de muurverf zich niet met de inkt verbindt en weer in het zicht komt.

Welk middel helpt universeel tegen vlekken van markers en stiften op textiel?

Als alle huismiddeltjes en normale schoonmaakmiddelen falen, kan een speciale vlekkenverwijderaar helpen. De Dr. Beckmann Stain Devil voor pennen en inkt bevat een speciaal oplosmiddel voor kleurdeeltjes dat de kleurpigmenten uit het textiel verwijdert.

Het is geschikt voor het verwijderen van vlekken veroorzaakt door:

 • blauwe en rode inkt
 • kleurpotloden
 • gelpennen
 • markeerstiften
 • potloden
 • vingerverven
 • Viltstiften
 • Flipchart stiften
 • Whiteboard pennen
 • Balpennen

Hoe verwijder ik balpenvlekken uit leer?

De inkt in balpennen bestaat uit oplosmiddelen, harsen en kleurstoffen. De niet in water oplosbare hars maakt het moeilijk om de vlekken te verwijderen. Op glad leer, gebruik eenvoudige huismiddeltjes zoals citroen. Doordrenk een microvezeldoek met het sap van de vrucht of uit de fles. Druk het op de bevlekte plek. Dep de vlek vervolgens met een droge doek. Herhaal de procedure tot het volledig verdwenen is.

Gebruik voor glad leer met open poriën, kunstleer of suède afplakband om de vlek te verwijderen. Plak het op de getroffen plek, druk het aan en trek het er dan af. Een deel van de inkt zal zich nu op het kleefoppervlak bevinden. Herhaal het proces met een schoon stuk tape.

Hoe krijg ik een balpen van een mobiele telefoon?

Voor balpenvlekken op uw smartphone zijn milde schoonmaakmiddelen geschikt of kunt u een gum gebruiken om zachtjes over het getroffen gebied te wrijven. Haarlak met alcohol, die u met een doek aanbrengt en afveegt, helpt ook tegen korte streken. Azijn en alcohol zijn veelbelovende huismiddeltjes om vlekken te verwijderen.

Test ze van tevoren op een onopvallende plaats om het oppervlak van het plastic niet te beschadigen. Een eenvoudige oplossing is om het gebied af te plakken met plakband. In het beste geval kleven de pigmenten aan het kleefoppervlak.