Fijnstof filter voor printers

Printers, kopieerapparaten en faxapparaten stoten giftige fijne stofdeeltjes uit. Vooral laserprinters staan onder kritiek. Het printen genereert tonerstof dat schadelijk is voor de gezondheid. Om de gebruikers en het milieu te ontlasten zijn er speciale fijnstoffilters voor printers. In de gids vindt u interessante wetenswaardigheden over fijnstof tijdens het drukken.

Hoe wordt de uitstoot van fijnstof door een printer gegenereerd?

In tegenstelling tot inkjetprinters gebruiken laserprinters tonerpoeder. Het bestaat uit fijne deeltjes. Tijdens het drukken wordt tonerstof geproduceerd. De zogenaamde fijnstofuitstoot is niet met het blote oog zichtbaar. De deeltjes zijn slechts enkele micrometers groot. Ze komen de longen binnen via inhalatie. Pas als de deeltjes het papier bereiken zijn ze onschadelijk, want het poeder versmelt ermee.

Waarom is fijnstof gevaarlijk?

De meeste toners zijn op basis van kunsthars. Het tonerpoeder bevat kankerverwekkende, giftige stoffen zoals benzeen, tributyltin en dibutyltin. De hoeveelheid gevaarlijke stoffen verschilt per fabrikant en per type patroon. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste gevaarlijke stoffen aan het begin van het drukproces worden geproduceerd. Door hun kleine omvang komen ze in de longen terecht. Ze worden tot in de kleinste vertakkingen afgezet. Van daaruit gaan ze de bloedbaan in. Zware metalen, roet en andere vervuilende stoffen worden in verband gebracht met

  • Ontsteking
  • DNA-schade
  • allergische reacties
  • oxidatieve stress, die de cellen beschadigt

Een fijnstoffilter voor printers voorkomt schadelijke invloeden door de uitstoot van fijnstof. Aanbevolen worden varianten die tegelijkertijd koolstof met een koolstoflaag afschermen. Ze elimineren gedeeltelijk de chemische geuren die tijdens het drukken worden geproduceerd.

Hoe verminder je het gevaar van fijn stof tijdens het drukken?

Naast een fijnstoffilter voor printers zijn er verschillende aanbevelingen voor de installatieplaats van het apparaat. Het direct op het bureau plaatsen verhoogt het risico voor de gebruiker. Plaats het apparaat daarom zo ver mogelijk van de werkplek. Dit geldt niet alleen voor laserprinters, maar ook voor faxapparaten en kopieerapparaten, die giftig fijnstof uitstoten. Als er voldoende ruimte beschikbaar is, is een goed geventileerde, aparte ruimte een goed idee.

Bij de aanschaf van een nieuwe printer zijn inkjetprinters een vervuilingsvrij alternatief voor laserprinters. Optioneel kunt u een gecertificeerd apparaat met een fijnstoffilter aanschaffen. In kantoren waar krachtige laserprinters tot de standaarduitrusting behoren, helpt regelmatig luchten. Dit vermindert het niveau van de vervuilende stoffen in de ruimte.

Het is belangrijk dat u voorzichtig bent bij het verwisselen van de toner. Onjuiste behandeling leidt tot aandoeningen van de luchtwegen bij mens en dier. De meest effectieve middelen zijn fijnstoffilters voor printers. Ze beperken de uitstoot van schadelijke fijne stofdeeltjes tot een minimum.

Opmerking: Kies een machine met een gesloten tonersysteem, dat minder invloed heeft op het milieu en de luchtwegen dan een open systeem.

Hoe werkt een fijnstoffilter voor printers?

De modellen zijn gemaakt van recyclebaar, milieuneutraal vlies, vergelijkbaar met het stofzuigerfilter. Ze hebben een drielaagse structuur. Elektrostatische microvezels maken een optimale filtering mogelijk. De stoffen zijn geschikt voor een levensduur van maximaal een jaar of voor 70.000 prints. Ze zijn scheurvast en duurzaam. De verschillende lagen dienen verschillende doelen. De voorfilter filtert de grotere deeltjes.

In de middelste laag bevinden zich microvezels met elektrostatische lading. De buitenste laag filtert de kleinste deeltjes uit met microvezels met fijne poriën. Conventionele fijnstoffilters voor printers vangen 94 procent van de fijnstofdeeltjes op die tijdens het printen met een laserprinter worden geproduceerd.

De modellen bestaan uit een vlies. Het heeft ofwel microstatisch geladen microvezels ofwel een speciale coating. In sommige gevallen combineren fabrikanten beide varianten. Filters met een coating voorkomen dat het fijne stof ontsnapt. Ze houden deeltjes en stof uit de buurt van de omgeving. Het vlies maakt gebruik van elektrostatische microvezels om de deeltjes te binden zodat ze niet naar buiten kunnen ontsnappen. Naast fijnstof filtert een actieve koollaag giftige stoffen zoals benzeen, tolueen en ozon. Alle filters bevatten geen papier, zodat ze niet beschimmeld raken door vocht.

Heeft het fijnstoffilter voor printers invloed op de prestaties?

Veel gebruikers vrezen dat een fijnstoffilter de prestaties van de printer zal beïnvloeden. Fijnstoffilters voor printers zorgen in feite voor een goede luchtstroom zolang ze het filter regelmatig vervangen. De koel- en printerprestaties blijven hetzelfde.

Hoe nuttig is een fijnstoffilter voor printers in het thuiskantoor of het open kantoor?

Een fijnstoffilter voor printers bindt gevaarlijke stoffen die tijdens het printen worden geproduceerd. Het maakt niet uit of u minder drukt in uw thuiskantoor dan in een open kantoor. Elk drukproces produceert kleine deeltjes fijn stof die zich in je longen nestelen als je inademt. Naast tonerstof stoten de apparaten ozon, benzeen en andere giftige stoffen uit. Een fijnstoffilter dat de nanodeeltjes eruit filtert, vermindert de belasting van de gebruikers.

Wanneer wordt een fijnstoffilter de moeite waard voor een printer?

Het is de moeite waard voor elke laserprinter die geen eigen fijnstoffilter heeft. Elke keer dat je print, worden er schadelijke stoffen geproduceerd die je longen binnenkomen als je inademt. Ze leiden tot irritatie van de slijmvliezen, lokale ontsteking van de bronchiën of afzettingen in de bloedvaten. Vooral als u vaak en veel print, is een fijnstoffilter essentieel voor de bescherming van het milieu en de gezondheid.

Hoe vaak vervangt u het fijnstoffilter voor printers?

Het fijnstoffilter beschermt het milieu en de gezondheid zolang u het goed gebruikt. Het is belangrijk dat u het filter regelmatig controleert. Dit voorkomt onnodige vervuiling. Verstopte filters zorgen ervoor dat de printer oververhit raakt. Het is aan te raden om het filter eens in de zes maanden te controleren. Dit geldt zowel voor geïnstalleerde als voor achteraf geïnstalleerde modellen. Als u de printer vaak gebruikt, is het aan te raden deze na zes maanden te vervangen.

Een fijnstoffilter gaat maximaal een jaar mee of voor het drukken van maximaal 70.000 pagina's. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie is vroegtijdige vervanging aan te bevelen. Regelmatig onderhoud van de printer door gekwalificeerd personeel verhoogt de veiligheid.

Waarop moet u letten bij de aanschaf van fijnstoffilters voor printers?

Als u in het bezit bent van een apparaat met een ingebouwd fijnstoffilter, gebruik dan het door de fabrikant aanbevolen product of een compatibel alternatief. Als de printer geen eigen bescherming tegen emissies heeft, installeer dan later de luchtreiniger. De Clean Office en Clean Air merken van tesa zijn populair. Ze hebben een zelfklevende rand die je aan de ventilator van de laserprinter bevestigt. Controleer of het product geschikt is voor uw model.

Het is belangrijk dat u regelmatig controleert of het filter vol is. Als het verstopt is, zal het apparaat heet worden.

Welke eigenschappen heeft een goed fijnstoffilter nodig voor printers?

Deze factoren zijn belangrijk:

  • filtering van inadembaar fijnstof onder 2,5 micrometer (1µm = een duizendste van een millimeter!)
  • elektrostatisch geladen microvezels die de fijnste deeltjes uitlezen
  • eenvoudige montage
  • hoge luchtdoorlaatbaarheid voor een optimale koeling
  • Installatie-instructies

Welke printertypes produceren de laagste of hoogste deeltjesuitstoot?

In het algemeen zijn inkjetprinters milieuvriendelijker en minder schadelijk voor de gezondheid dan laserprinters. Ze produceren noch fijn stof, noch ozon. Als u krachtige, snelle laserprinters gebruikt, zorg dan voor een fijnstoffilter. Dit filter bindt 94 procent van de fijne deeltjes. Volg bij de aankoop van een nieuw apparaat de instructies van de fabrikant over de uitstoot van fijnstof.

Bij nieuwe modellen wordt het gebruik van schadelijke stoffen grotendeels vermeden. De aanduiding "ozonvrij" bevestigt dat de ozonuitstoot onder de aantoonbare grenswaarde ligt.

Tip: Een goed alternatief voor laserprinters zijn inkjetprinters van het merk EPSON WorkForce. Ze werken snel, zijn krachtig en verbruiken weinig energie.

Hoe installeert u het fijnstoffilter voor printers?

Laserprinters met een fijnstoffilter hebben een inschuifbare houder waarin ze de cartridge plaatsen. Bij sommige modellen verandert u de toner tegelijk met de luchtzuiveraar. Voor achteraf geïnstalleerde modellen is de installatie eenvoudig. De fijnstoffilters zijn gebaseerd op een zelfklevend klittenbandsysteem dat u aan de afzuigventilator van de printer bevestigt. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat het fijnstoffilter geschikt is voor uw apparaat. In de Prindo online shop kunt u schone kantoorartikelen bestellen voor verschillende printers.