De beste tips om Drukkosten verminderen

In het bedrijf of in het thuiskantoor - een printer veroorzaakt vervolgkosten. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat er naast de kosten voor toner, inkt en papier ook nog eens veel betaald moet worden voor energie. Wij vertellen u waar er mogelijkheden zijn voor besparingen, zodat uw bedrijfskosten voor de printer binnen beheersbare grenzen blijven.

Hoe kan ik de inkt- en tonerkosten verminderen?

Om de afdrukkosten te drukken, is het raadzaam om bij de aankoop van een nieuwe printer vooruit te kijken naar de latere uitgaven. Er zijn manieren om geld te besparen, vooral als het gaat om inkt en toner. Goedkope aanbiedingen zijn verleidelijk, maar vaak zijn de originele inktpatronen van de printerfabrikanten duur. Duurdere printers met goedkope inktpatronen die een hoge dekking bieden, zijn de betere aankoop op lange termijn. Apparaten met afzonderlijk vervangbare patronen worden aanbevolen.

Een goede manier om afdrukkosten op bestaande apparaten te besparen, is het gebruik van compatibele inkt en toners. De replica's zijn goedkoop in aanschaf. Optioneel worden gereviseerde of hervulde inktpatronen van betrouwbare derde leveranciers aanbevolen. XL- en XXL-patronen verlagen de uitgaven dankzij de hogere vulniveaus. De prijs per afgedrukte pagina geeft u een goed overzicht van de vervolgkosten.

Tip:
Vervang toners en cartridges alleen als ze leeg zijn. Gebruik de inkjetprinter regelmatig, zodat de inkt niet uitdroogt.

Hoe kan ik het stroomverbruik van de printer verminderen?

Een gemakkelijke manier om het stroomverbruik te verminderen, is het te gebruiken wanneer dat nodig is. De printer elke ochtend aanzetten om hem aan het eind van de dag één keer te gebruiken, kost onnodig veel energie. De energiebesparende modus is een goede optie om de afdrukkosten te verminderen. Hier staat de printer in stand-by. Een betere optie is de slaapstand, die nog minder verbruikt.

Als u een model hebt zonder aan/uit-knop, haal de stekker er dan uit als u het een tijdje niet gebruikt. In het geval van zeer oude energievreters helpt het om deze te vervangen door een modern, energiebesparend systeem. Apparaten met een Blue Angel- of Energy Star-certificaat worden aanbevolen.

Welke alternatieven zijn er voor het drukken?

 • Een manier om de drukkosten in de particuliere sector te verminderen is gebruik te maken van digitale archivering. Druk alleen belangrijke documenten af die u absoluut nodig hebt. Voor de meeste rekeningen, contracten en documenten volstaat het ze op uw computer op te slaan. Om er overal toegang toe te hebben of om ze met andere gebruikers te delen, zijn cloud-opslag zoals Dropbox, OneDrive of Google Drive geschikt.
 • Modern digitaal documentenbeheer maakt een database-ondersteund beheer van elektronische documenten in bedrijven mogelijk. Het doel van de software is documenten te archiveren en tegelijkertijd toegang te verschaffen tot het hele bedrijf.

Welk printerpapier is het beste?

De meeste fabrikanten bevelen standaardpapier aan met een gewicht van 80 g/m². Optioneel kunt u varianten met 70 g/m² gebruiken voor privé-afdrukken of kopieën. Bekende leveranciers zoals Canon en HP verkopen hun eigen multifunctioneel papier. Het is aanzienlijk duurder dan papier van merkloze leveranciers of Prindo's eigen merk.

Als u veel afdrukt, zijn grote verpakkingen van 5 × 500 vellen de moeite waard. U bespaart op de aankoopprijs door meer te kopen. Gerecycleerd papier is minder wit dan gewoon standaardpapier, maar is gemakkelijker voor uw portemonnee en voor het milieu. Blue Angel en FSC certificeren een milieuvriendelijk product.

Een paar goede tips om papier te besparen

 • Om de hoeveelheid papier die u nodig hebt te verminderen, is het een goed idee om de lettergrootte te verkleinen. Dit zal het aantal pagina's van documenten die moeten worden afgedrukt, verminderen.
 • Veel printers hebben de automatische duplex-functie. Door op beide zijden van het vel te drukken, besparen ze de helft van de papierkosten.
 • Om de afdrukkosten te beperken, kunt u ook twee of meer pagina's op één vel afdrukken. Voor minder belangrijke documenten is het aanbevolen af te drukken in de conceptmodus. In deze modus gebruikt de machine minder inkt.
 • Over het algemeen is afdrukken in zwart-wit goedkoper dan afdrukken in kleur.
 • Druk niet af in grijstinten. Om de tinten te verkrijgen, brengt de printer meerdere lagen kleur over elkaar aan. Als u in de afdrukinstellingen de opties "Alleen zwarte inkt" of "Afdrukken in zwart-wit" instelt, gebruikt het apparaat alleen zwarte inkt.

Welke printer heeft de laagste of hoogste printkosten?

Laserprinters verbruiken gemiddeld tot 80 procent meer elektriciteit dan inkjetprinters. Dit geldt vooral voor oudere modellen zonder energiebesparende voorzieningen. Bij deze apparaten moet u regelmatig de toner, de afbeeldingsdrum en de fusereenheid vervangen. Inkjet printers hebben alleen nieuwe inkt nodig. Vervang de printkoppen indien nodig, afhankelijk van het model.

In principe bepaalt de hoeveelheid drukwerk of het mogelijk is uw drukkosten te verminderen. Als u heel vaak print, is een laserprinter goedkoper omdat de toners ontworpen zijn voor lange reeksen. Als u een inkjetprinter gebruikt om veel af te drukken, kost dat u veel geld, omdat de inktpatronen maar een paar pagina's produceren. Voor occasioneel gebruik zijn ze de goedkopere optie.

Gebruik, indien mogelijk, een krachtig multifunctioneel systeem. Het combineert verschillende apparaten in één en bespaart elektriciteit voor printer, kopieerapparaat, scanner en fax.

Om te zien hoeveel u gebruikt, kijkt u naar de specificaties van de fabrikant voor wattage. Consumentenportalen zoals Stiftung Warentest bieden tips voor de aanschaf van apparaten met lage printkosten.

Welke overwegingen zijn belangrijk om de drukkosten op lange termijn te verminderen?

 • Als u een zeer oude printer hebt die veel elektriciteit verbruikt, is het raadzaam de aanschaf van een nieuwe te overwegen. De nieuwste printers verbruiken minder energie, bieden energiebesparende opties en zijn minder storingsgevoelig.
 • Afzonderlijke apparaten voor afdrukken, scannen, kopiëren en faxen verbruiken veel elektriciteit. Kies een modern multifunctioneel systeem dat alle vier functies combineert. U bespaart ruimte, hoeft minder apparatuur te beheren en verbruikt minder energie. Op die manier staat er maar één zuinig product in stand-by in plaats van vier.
 • Heeft u een werkstationprinter en een afdelingsprinter in uw bedrijf? Bespaar op printkosten door grote printopdrachten naar de krachtigere printer te sturen met lagere printkosten voor pagina's.
 • Speciale software helpt u te besparen op afdrukkosten door er regels voor het afdrukken in kleur in op te nemen.
 • Maak gebruik van Managed Print Services (MPS). Deze bieden kostenbeheersing en transparantie. Tegelijkertijd maken zij een hoog niveau van gegevensbeveiliging mogelijk. Zij omvatten alle maatregelen om de kosten van verbruiksgoederen zoals toner, inkt en papier, alsook elektriciteit, te verminderen.

Conclusie: Er zijn veel manieren om de drukkosten te verminderen

Als u een oude energieverslinder in uw kantoor hebt, is het op lange termijn goedkoper om een nieuw apparaat te kopen. Moderne printers zijn energie- en kostenefficiënt. Dankzij hun lage stroomverbruik bespaart u veel geld bij het printen. U kunt de afdrukkosten vooral drukken met inkten en toners. Gebruik hiervoor compatibele cartridges of navul- en ombouwversies, die goedkoper zijn dan originele accessoires.

Hetzelfde geldt voor papier. Wij raden u aan gerecycleerde materialen of merkloze producten te gebruiken. Als u veel afdrukt, krijgt u waar voor uw geld met multipacks.

In het algemeen helpt het om uw eigen afdrukgedrag te analyseren. Hebt u echt elke afdruk in uitstekende afdrukkwaliteit nodig of volstaat een PDF? Optioneel helpen slimme browserextensies u om inkt en papier te besparen.