Voor de foto-ontwikkeling is tegenwoordig niet meer de wandel- en fotostudio nodig. Fotoprinters voor thuisgebruik nemen deze taak zonder problemen over. Dit bespaart tijd en geld, wat vooral voordelig is wanneer veel foto's snel klaar moeten zijn voor gebruik. Veel apparaten printen nu de fotoafdrukken in extreem hoge kwaliteit en accepteren opdrachten van andere toegangsbronnen zoals de camera of mobiele telefoon naast de PC.

Fotoprinters zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen. De zogenaamde multifunctionele printer komt relatief vaak voor. Naast de reguliere printfunctie op conventioneel papier biedt het ook speciaal drukwerk voor speciale formaten zoals enveloppen, posters, cd's, dvd's, glanzend papier of zelfs fotopapier.

Als alternatief zijn er ook exclusieve fotoprinters die werken met speciale printmedia of geavanceerde printtechnieken voor het printen van foto's. In principe is niet elk apparaat even krachtig en zijn er soms grote verschillen in de behandeling en de afdrukkosten. Daarom vindt u hier een overzicht van de belangrijkste informatie over fotoprinters.