De structuur van een printercartridge

Cartridges voor inkjetprinters hebben een plastic omhulsel met een chip. Zij dienen als houder voor de inkt. Zij zijn verkrijgbaar met of zonder printkop. Wat er binnenin gebeurt en hoe de printerpatroon werkt, is verborgen voor de gebruiker. In dit artikel komt u meer te weten over de structuur van inktpatronen voor printers.

U zult te weten komen waar de chip voor dient en hoe de inkt op het papier terechtkomt. Bovendien zijn er wetenswaardigheden over gerecyclede en compatibele printercartridges die goed zijn voor de portemonnee en het milieu.

Waaruit bestaat een inktpatroon?

De structuur van printerpatronen verschilt per fabrikant. Naast functionele redenen levert dit een doorslaggevend voordeel op voor de leverancier. Door de uitgekiende constructie van printerpatronen proberen de producenten replicatie te voorkomen. Bovendien bemoeilijken ze het bijvullen. Vindingrijke derden-leveranciers zijn snel achter de eigenaardigheden van de technologie. Ze hebben snel een compatibele oplossing klaar.

Wat zij alle gemeen hebben is de plastic behuizing, die essentieel is voor de constructie van printerpatronen. De vorm en de textuur ervan zijn perfect afgestemd op de inkjetprinter in kwestie.

De doorslaggevende factor is of het product met of zonder printkop wordt geleverd. Varianten waarin de printkop is geïntegreerd, zijn wijdverbreid. Deze modellen zijn te vinden bij Lexmark of HP. Hier bevindt de inkt zich direct in de behuizing. De printer cartridges dienen als pure vloeistof containers.

Opdat de inkt niet ontsnapt, heerst er een negatieve druk in. Optioneel zijn er inkttanks zonder printkop van de merken Canon, Epson of Brother. Hierbij bereikt de inkt de printkop van de inkjetprinter via een of meer sponzen.

Veel printerpatronen van nieuwere modellen hebben een labyrint van gangen en kamers binnenin. Deze zijn met elkaar verbonden door luchtuitlaat- en luchtinlaatgaten. Hierdoor ontstaat een complex systeem van drukvereffening. Het samenspel van positieve en negatieve druk voorkomt dat de inkt gaat lekken.

Een ander onderdeel van de constructie van printerpatronen is de chip aan de buitenkant. Het bevat informatie over het vulniveau. De inktpatronen bevatten de vloeibare inkt voor het gebruik van een inkjetprinter. Tonercartridges werken daarentegen uitsluitend met inktpoeder.

Aan welke eisen moet de printerinkt voldoen?

De inkt in de printercartridge is anders dan de conventionele inkt die u bijvoorbeeld in een vulpen gebruikt. De kleurstoffen drogen niet uit in de container of op de printkop. In het beste geval hechten ze zich snel aan het papier. Ze zijn veegvast, afhankelijk van de kwaliteit van de printcartridge.

De fabrikanten stemmen de inktpatronen met de inkt die zij bevatten af op de inktsproeiers van het apparaat. Dit zorgt voor optimale resultaten bij het afdrukken. De basiscomponenten zijn dezelfde. De inkt bevat 2,5 tot vijf procent kleurstoffen of pigmenten. Het grootste deel bestaat uit water. Glycerine, ethyleenglycolen of polyethyleenglycolen voorkomen dat de inkt uitdroogt.

De additieven variëren naar gelang van de leverancier. Acetyleenglycolen of natriumlaurylsulfaat verhogen de oppervlaktespanning. Preventol en Proxel GXL voorkomen aantasting door schimmels en bacteriën. Corrosieremmers verminderen de slijtage van metalen onderdelen die deel uitmaken van de constructie van printerpatronen.

De kleuren magenta, geel, cyaan en zwart zijn beschikbaar. Deze zitten ofwel samen in één inktpatroon (compacte inktpatroon) of in afzonderlijke inktpatronen (afzonderlijke inktpatronen).

Hoe werkt een printercartridge?

Naast het ontwerp van printerpatronen is een soepele werking van essentieel belang. In de printer bevindt zich een geleidestang waarop de printkop rust. Hij wordt aangedreven door tandriemen. De beweeglijkheid van de staaf zorgt ervoor dat het papier op de juiste plaatsen wordt geïnkt. Tijdens het afdrukken beweegt de printkop over de geleidestang. Regel voor regel worden afgewerkte teksten, afbeeldingen of grafieken in een handomdraai geproduceerd.

De printkop schiet de inkt via een groot aantal kleine spuitmondjes op het papier om een afgedrukt beeld samen te stellen. Elke druppel heeft de grootte van een pico-liter. Dit is niet waarneembaar voor het menselijk oog. De ontwerpdelen schermen met fijne gradaties van de vier basiskleuren cyaan, magenta, geel en zwart.

Gloednieuwe printers met HP PageWide technologie hebben een printkop met talrijke spuitmondjes die de volledige breedte van de pagina bestrijkt. Het is niet nodig om van links naar rechts te gaan. Dit zorgt voor printopdrachten in een snel tempo.

Hoe komt de inkt in de printkop?

De spuitmonden in de printkop worden elektronisch gestuurd. Hierdoor kunnen de druppels snel en gecontroleerd worden aangebracht. Bij printerpatronen zonder eigen printkop voorkomt de sterk absorberende, duurzame spons dat de inkt gaat lekken. Hier bereikt de inkt de printkop via lijnen.

Bij modellen met een printkop is er een directe verbinding met de printvloeistof. Door de negatieve druk lekt de inkt er niet onbedoeld uit.

Wat kan er gebeuren met een printercartridge?

De meeste inktpatronen zijn pure inkttanks. De constructie van deze printerpatronen betekent dat ze geen slijtdelen hebben. Een veel voorkomende oorzaak van problemen is het uitdrogen van de printkop. Dit gebeurt wanneer u de printer te weinig gebruikt.

Een printkopreiniging zal in veel gevallen verstopte spuitmonden verhelpen. Het wordt aanbevolen de printer één keer per week te gebruiken. Dit voorkomt dat de patronen uitdrogen.

Een andere oorzaak is verstopte ventilatie. Stof, verpakkingsresten of een beschermende film blokkeren de luchtgaten, waardoor de druk niet gelijk kan worden. Er ontstaat een onderdruk, die de pompwerking van de patronen onderbreekt.

Waarvoor dient de chip op een printercartridge en hoe werkt hij?

De chip op de printerpatronen vertelt de machine het vulniveau, de kleur, het type patroon en het aantal af te drukken pagina's. Het voorkomt dat de inkjetprinter probeert af te drukken met een lege cartridge. In het ergste geval beschadigt een lege cartridge de printkoppen.

Bovendien gebruiken fabrikanten de component om het gebruik van compatibele printerpatronen te bemoeilijken. De software van de computer gebruikt de chip om te registreren dat er zich een vreemde printercartridge in het systeem bevindt. Er verschijnt een foutmelding op het bureaublad.

Waarom moeten lege printercartridges naar de fabrikant worden teruggestuurd?

Het is raadzaam om lege printercartridges niet bij het huisvuil te gooien, maar ze te recyclen. Op die manier brengt u ze terug in de grondstoffencyclus en geeft u het product een tweede leven. Door de inktpatronen terug te brengen naar de fabrikant, helpt u mee aan het behoud van hulpbronnen.

Een gratis recyclingservice regelt de professionele herverwerking van lege inkjetcartridges zonder extra kosten. In het beste geval wordt een gesloten materiaalkringloop gecreëerd waardoor de printerpatronen direct kunnen worden hergebruikt.

Inktpatronen met geïntegreerde printkoppen zijn bijzonder populair bij fabrikanten. Door ze te recycleren, leveren ze een waardevolle bijdrage tot de bescherming van het milieu. Hergebruik bespaart grondstoffen zoals aardolie, plastic en aluminium die fabrikanten nodig hebben voor nieuwe productie. Tegelijkertijd vermindert u de hoeveelheid CO2 die tijdens de productie wordt uitgestoten. Dit verkleint uw ecologische voetafdruk.

Bestel printer cartridges online

Bij Prindo vindt u een breed scala aan printercartridges, van originele accessoires tot gerecyclede cartridges als rebuilt- of navulvarianten. Gebruik het zoekmasker om een overzicht te krijgen van de beschikbare producten die geschikt zijn voor uw printermodel. Voordelig geprijsde multipacks en compatibele printercartridges verlagen uw printerkosten.