In deze tijd, waarin steeds meer mensen in een thuiskantoor werken, is goede en goed functionerende technologie een belangrijke basis om werkstromen te coördineren en efficiënt te maken. Bij de aanschaf van een webcam moet op een aantal punten worden gelet om er een te vinden die aan uw eisen voldoet. Wij hebben de belangrijkste punten voor u samengevat, waarmee u bij ons uw optimale model kunt vinden tegen een redelijke prijs.

Wat moet ik zoeken in een webcam?

De eerste overweging die altijd moet worden gemaakt bij de aankoop van een webcam, zijn uw eigen eisen voor het apparaat. Er zijn immers heel wat verschillende modellen, elk met hun eigen kenmerken om punten te scoren. Met name de resolutie waarmee de camera beelden kan opnemen is in de meeste gevallen een belangrijke factor. Fabrikanten als Logitech bieden een verscheidenheid aan modellen, zodat iedereen vindt wat hij zoekt.

Wat zijn de voordelen van een HD-webcam?

De voordelen van een camera met hoge resolutie liggen voor de hand. Tijdens videogesprekken op het werk bijvoorbeeld, is het voor een soepele communicatie handig om elkaar zo goed mogelijk te kunnen zien. Met een Full HD-camera is dat precies wat u kunt doen.

Hebben webcams ook microfoons en zijn die voldoende voor een goede geluidskwaliteit?

Nog belangrijker dan een hoge resolutie is een helder geluid, zodat bijvoorbeeld bij videoconferenties alle deelnemers u goed kunnen verstaan. Daarom is het belangrijk dat de webcam een goede microfoon heeft voor duidelijke communicatie. Het komt erop neer dat het bijna altijd de moeite loont een externe microfoon aan te sluiten om een optimale geluidskwaliteit te garanderen. De microfoons van de webcams komen niet in de buurt van het niveau van externe toestellen. Maar ook hier geldt: het hangt af van het doel. Als er geen professionele telefoongesprekken of live streams worden gepland, kunnen de interne microfoons volstaan voor eenvoudige gesprekken om een aanvaardbare gesprekskwaliteit te verkrijgen zonder meer geld uit te geven.

Waarom is een hoge resolutie belangrijk voor webcams?

Een hoge resolutie is essentieel voor videogesprekken, anders wordt het voor andere deelnemers vermoeiend om u te volgen. Vooral als je ook dingen door de camera wilt laten zien, moet je een scherp beeld hebben. In dat geval is het raadzaam een model met autofocus te gebruiken. Hierdoor wordt het beeld automatisch scherpgesteld, zodat u optisch scherp bent. Hierdoor heeft u een constant scherp beeld zonder dat u zelf correcties aan de webcam hoeft uit te voeren. Dit maakt u niet alleen professioneel, maar is ook aangenamer om naar te kijken.